Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще настояват догодина да има нова подкрепа от ЕС заради отрицателното въздействие на войната в Украйна за земеделците. Това съобщи ресорният министър Кирил Вътев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на своите колеги от ЕС. Той посочи, че по този въпрос предстои обща среща.

Вследствие на нашите усилия Европейската комисия повиши тавана на украинската помощ от 250 000 на 280 000 евро и удължи срока до 30 юни догодина, поясни министърът.

„Това е резултат от всичките ни усилия. Комисията категорично отказва да премахва таваните. България е единствената страна, която настоява за увеличаване на държавната помощ”, отбеляза още Вътев.

Той поясни, че днес е гласувал с „въздържал се” при обсъждането на европейски правила за новите геномни техники. Той уточни, че науката винаги изпреварва възприятието на обществото за тези нови техники. За съжаление у нас те се възприемат като генномодифицирани организми (ГМО), поясни Вътев.

„ГМО отдавна е отживелица. Новите геномни техники правят чудеса. Европа изостава в това отношение. Не се прие окончателно предложението за въвеждане на нормативна уредба за новите геномни техники за ЕС, работата продължава”, заяви той. По думите му тези техники са бъдещето, но засега половината от страните в ЕС са против.