Вижте още важни и интересни факти за труда в една от най-развитите страни в Европа

Ефективна, точна и доста дистанцирана - това са клишетата за германската работна култура. Това не звучи като добър баланс между работа и личен живот. Но как е в действителност проверява репортерът на „Дойче веле” Хана Хумел в епизод от поредицата „Евромакс”.

Заплатата и гъвкавото работно време са важни за германците. Възнагражденията в страната са по-високи от тези в повечето европейски страни. Но това , разбира се, зависи от сферата на развитие на даден служител.

Германия е известна със своята бюрокрация, а консумацията на хартия е огромна. Германците печатат всичко и често това пречи на дигитализацията.

Как германците прекарват времето си в неделя (ВИДЕО)

Германците работят почти 40 години, което е доста над средното за Европа. Типичният работен ден е от 8.00 до 15.00 ч. или от 9.00 до 18.00. Всеки служител има най-малко 20 дни отпуск, а повечето - дори над 30. Болничните обикновено се заплащат, а медицинското свидетелство за служителя се изисква след минимум три дни.

Що се отнася до заплащането, има разлика между това на жените и на мъжете. Средно дамите печелят почти една пета по-малко в сравнение с мъжете. Има много причини за това. Сред тях е и фактът, че представителките на нежния пол по-често работят на непълен работен ден
и на нископлатени позиции.

Германия като цяло е една от страните в Европа, където хората работят най-малко. Може би, защото спазват работното си време. Но желанието за по-добър баланс между работата и личния живот нараства. Проучванията показват, че все повече хора се чувстват претоварени.

Към момента два пъти повече служители работят от вкъщи, отколкото преди пандемията. А това променя и начина, по който хората се отнасят един към друг на работното си място.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.