„Практически нямаме Шенген от Унгария нататък”, обясни той

„Очевидно има различни крила в спечелилата коалиция „Продължаваме Промяната”-„Демократична България”-„Спаси София”. Очевидно лидерът на „Спаси София” е за по-умерена линия, а ДБ са по-радикални. Явно се стигна до ситуация да се избърза преди новото гласуване в столичния парламент. Сякаш това е стъпка към свършените факти. Десните градски избиратели харесват линията на премахване на съветските символи, центристите се опитват да не се стига до такива стъпки, а БСП и „Възраждане” смятат, че това им носи стабилност. БСП се оказа единственият печеливш, техният единствен риск е „Възраждане” да не им отнема електорат”. Това заяви експертът по сигурност Тихомир Безлов в студиото на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. В същото време центърът на София бе блокиран от протестиращи срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Демонтират фигури от Паметника на Съветската армия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Относно приемането на България в Шенген и позицията на Австрия за частично влизане, той заяви, че едва ли проблемът им са мигрантите, които минават през България, а по-вероятно вътрешният сблъсък. Според данните за миналата година спрямо тази година в Австрия са влезли много по-малко мигранти. През Италия, Испания и Балканите мигрантите стигат до тях, обясни Безлов. Според него Австрия търси нови доставчици на газ, а България може да осуети достъпът на този ресурс.

Относно мигрантите, Безлов смята, че за да бъдат задържани мигрантите на територията на България, те трябва да са в затвора, защото т.нар. бежански центрове са от отворен тип. „Годишно се връщат няколко стотин човека от Западна Европа, те седят около месец и отново бягат. Ясно е те къде отиват – където има добра социална помощ, добра инфраструктура”, обясни Безлов.

Денков: Няма да приемем нови условия за Шенген

След налагането на гранични проверки заради мигрантския натиск и в Централна Европа, той каза: „Практически нямаме Шенген от Унгария нататък”. Това стана след затварянето на границите на Германия с Чехия и Полша, последвано от затваряне на Полша и Чехия със Словакия и ответното затваряне на границите на Словакия с Унгария, обясни експертът.

За позицията на Нидерландия той коментира, че вероятно в партията на Рюте виждат, че налагането на вето върху България не променя тяхната позиция. По думите му Марк Рюте има шанс да бъде избран за генерален секретар на НАТО, а там му трябва гласът на България.