Стипендиантската програма цели да насърчи развитието на млади таланти и дигиталната трансформация в България

На 12 декември в Гранд хотел Астория „Хуауей технолоджис България” отличи български студенти, които взеха участие в двете програми на компанията – стипендиантската и обучителната “Seeds for the future”. Това са водещи световни програми за корпоративна социална отговорност, които предоставя на студентите възможността да натрупат ценен опит в сферата на информационните и комуникационни технологии. Те предоставят възможности за обогатяване на дигиталните умения, придобиване на лидерски такива и културен обмен със студенти от целия свят, които ще им бъдат от полза в бъдещето им кариерно развитие.

Официални гости на събитието бяха Николай Павлов - зам.-министърът на икономиката и индустрията, Константин Стойчев - съветник към политическия кабинет на Министерство на труда и социалната политика, г-жа Уан Мин - временно изпълняващ длъжността посланик на посолството на Китайска народна република, чл. кор. проф. Евдокия Пашева - заместник -председател на БАН, експерти от Министерството на образованието и науката и Министерството на транспорта, ректори и професори от партньорски университети, както и представители на бизнеса и индустрията.

„Интересът към технологиите, дигитализацията и търсенето на кариера в тази област не е малко постижение. Изисква се комбинация от интелигентност и страст, за да успее човек“, каза генералният мениджър на „Хуауей технолоджис България” Тери Ли.

Той сподели, че Хуауей силно вярва в огромната стойност на талантите и компанията се ангажира да развива дигиталните таланти по целия свят с партньори.

„Не беше лесен пътят да се изберат най-добрите таланти от толкова много кандидати. Жури от експерти от Българската академия на науките, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на образованието и Алианса на технологичните индустрии ни подкрепи в откриването на отличените“, каза още г-н Ли.

„Политиката на министерството е насочена към изграждане на конкурентоспособна индустрия чрез въвеждане на нови технологии, иновации и стимулиране на иновативните компании. Постигането на този приоритет е невъзможно без наличието на квалифицирани кадри във високотехнологичните сектори, какъвто е секторът на Информационните и комуникационни технологии. Това е още една причина да подкрепяме инициативата на „ Хуауей технолоджис България” за реализация в страната ни на една от най-добрите социално отговорни програми, която поставя фокус върху младите таланти в областта на информационните технологии и тяхното бъдещо развитие. Качественото образование трябва да бъде достъпно за всички млади хора и те да могат да получат практически умения, за да са конкурентоспособни във все по-силно дигитализираната бизнес среда“ , каза пред студентите и гостите заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов.

Г-н Константин Стойчев поздрави студентите и инициативата на компанията, която, според него, е ценна защото допълва усилията на младите хора, за да могат да се включат успешно във все по-динамичния и взискателен трудов пазар, да бъдат конкурентоспособни и подготвени за своята професионална реализация.

Пред отличените студенти г-жа Уан Мин каза, че стипендиантската програма на Хуауей е инвестиция в младото поколение на България.

„Надявам се, че програмата ще насърчи повече български студенти да се посветят на научно-технологични изследвания и иновации в бъдеще. Очакваме тези „семена на бъдещето“ да ценят възможностите, да ги използват като мотивация за преследване на съвършенството и смело да се изкачат до върховете на научно-технологичната сфера“, сподели още г-жа Мин.

„На фона на навлизането на изкуствения интелект в науката и живота, бих искала да почертая важността и ценността на „естествения интелект", който, в съчетание с творчество, дръзновение и задълбочени познания, е основният двигател на прогреса. Убедена съм, че именно той е помогнал на финалистите в програмата да постигнат своя успех. Кариерният център на БАН активно сътрудничи вече втора година при популяризирането на стипендиатнската програма на Хуауей сред докторанти и млади учени като една възможност за бъдещото им професионално развитие. Пожелавам на всички млади хора тук да продължават да успяват и да постигат мечтите си“, каза от своя страна чл. кор. проф. Евдокия Пашева.

Изпълнителния директор на Хуауей за регион Южни Балкани - г-н Кевин Уанг, поздрави студентите и сподели, че „днес сме в ерата на цифровата и зелена трансформация. „Тези преходи се движат от знанието, така че талантите са двигателят на трансформацията. За да подготви достатъчно квалифицирани таланти за бизнеса, Хуауей създаде няколко програми за обучение. Ние също си сътрудничим с Министерството на труда и социалната политика и Висшето училище по телекомуникации и пощи. Като помагаме на безработните да се сдобият с основни цифрови умения, с което те могат да се върнат на пазара на труда на по-добра позиция. Междувременно изграждаме партньорство и с Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ за организиране на курсове със студенти и преподаватели за зелена енергия. Тези, които успешно издържат изпита, ще получат съответното удостоверение, което ще подобри тяхната кариерна компетентност. С общите усилия, заедно с всички партньори, съм убеден, че ще създаваме все повече успешни програми и ще осигуряваме достатъчно таланти за българското общество.“, завърши речта си г-н Уан.

По време на събитието, като част от културния обмен, гостите се насладиха на изпълнения на българската певица ДИА, традиционни китайски музикални изпълнения и чаена церемония.

Ключовата мисия на Хуауей е да обогати човешкия живот чрез комуникация. За да осигури взаимосвързаност, компанията твърдо вярва, че науката, технологиите и образованието могат значително да насърчат развитието на обществото и да допринесат за развитието на България.