Инициативата е на "Прозрачност без граници"

Излязоха резултатите от индекса за местната власт за почтеност на „Прозрачност без граници“. Идеята на инициативата е измерването на антикорупционния капацитет и капацитета за добро управление в 27-те областни града, където са представени както органи на местното самоуправление, така и териториални органи на държавната администрация. Обхватът на изследването включва медии, бизнес, неправителствен сектор, гражданско общество. Целта е да се направи широка картина на това как местните общности създават или не успяват да създадат капацитет за добро управление и борба с корупцията. Това каза Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Използваме хора на терен, които събират данните, което е изключително ценно за самото проучване, каза той. Над 4500 показателя се включват в изследването, допълни експертът. Използва се скала от 1 до 5 и светофарни цветове, обясни Славов и даде повече информация за данните в отделните градове.

"ЧИСЛАТА НА СЕДМИЦАТА": Ски сезонът - 210 км. писти, 4 курорта и нито един нов лифт

През лятото администрацията в Хасково е направила среща с „Прозрачност без граници“ и още тогава са предприети действия по отношение на индекса на местната власт за почтеност, каза Гергана Георгиева, директор на административна дирекция в Община Хасково. Тя допълни, че оценката включва много сфери на живота. Георгиева каза, че общината предоставя електронни услуги, но гражданите рядко се възползват от тях.

Повече от разговора гледайте във видеото.