Партиите са готови да застанат заедно зад най-важния финансов закон

130 милиона лв. допълнително за култура догодина, изчистване на въпросите около търговете за лекарства, както и обща позиция за изграждане на нова детска болница. Партиите, подкрепящи кабинета, се договориха по повечето спорни теми свързани с Бюджет 2024. А лидерските им срещи вече ще са регулярни.

След седмици престрелки, ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС са готови да застанат заедно зад най-важния финансов закон за догодина. Финансовият министър, по думите на политическите лидери, пък е съгласен с допълнителните разходи. Ангажимента е до Коледа да имаме и нов бюджет и нова Конституция.

Допълнителните пари за културата ще дойдат от средствата за капиталови инвестиции, които финансовият министър Асен Василев веднъж вече намали от 12 на 10 милиарда лева. Повече пари ще има и за театри и за музеи и за галерии и за фонд "Култура".

„След протестите на артистите, на културните дейци, тази грозна картина нашата полиция да се бута с нашите творци, не беше добра”, заяви Бойко Борисов.

„Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно от 387 милиона на 520 млн. лв.”, каза Кирил Петков.

„Всички искания ще бъдат удовлетворени”, обясни Пеевски.

България отлага таксата за пренос на руски газ (ОБЗОР)

Освен допълнителните пари, които ще получат културните институции, те ще могат и да спестяват от сметки за ток. Занапред ще плащат като битови потребители, а не промишлен ток. Това ще важи и за болници, училища, спортни зали и сградите на вероизповеданията.

И още - специален фонд с 5 милиона лева ще отпуска стипендии на студенти, които искат да учат в световни университети, но с ангажимент -„Да се върнат да работят обратно в България за 5 години”, поясни Петков.

„С Дянков, с постните пици, с които ме изядохте години наред и ми остана постната пица. Важното е, че решенията се взимат в комплект на всички, които имат отношение”, заяви Борисов.

„Независимо как преразпределяме разходи, не надхвърляме трите процента, защото еврозоната е наш приоритет”, посочи Петков.

Чрез новият данък за големите корпорации, а и с мярката да не платиш ако не получиш касова бележка, дефицита се очаква да се свие. „Надявам се тази дупка през фискалните марки да стане мъничка дупка”, каза Борисов.

Лидерските срещи ще се превърнат в нещо регулярно. А шансовете за това депутатите да успеят до Коледа да отметнат и бюджет и Конституция бяха определени така – „100 процента”, категоричен бе Пеевски.

Христо Мутафчиев: Бюджетът за култура за 2024 г. се увеличава с близо 150 млн. лв.

В четвъртък ще се гледа бюджетът на НЗОК. Решихме, че ще направим координационно двоен контрол между Министерството на здравеопазването и Касата, така че всички търгове за лекарства да се проверяват. Така ще сме сигурни, че парите отиват за медикаменти, а не за некачествени обществени поръчки. Това заяви Кирил Петков в кулоарите на парламента.

Той разкри още от акцентите на работната среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. "Започваме модернизация в службите - ще се създаде Специален център за киберсигурност. Той за пръв път ще бъде финансиран за истинско противодействие на фалшивите новини и атаките по интернет. Детската болница става приоритет, задължително трябва да стане реалност. Ще се срещнем с експерти. Освен това, слагаме културата като основен акцент в този бюджет", обясни Петков.