В сряда народните представители приеха да падне тайната на осиновяването

Делата, които осиновените завеждаха досега, за да научат кои са биологичните им родители, продължаваха с години. Невинаги решенията на съда са в полза на търсещия именно заради изискването да се докаже много сериозна причина за разкриване на тайната. Как промените в Семейния кодекс ще се отразят на осиновените разказва Стоян Нешев.

Досега Кодексът превеждаше осиновителите или навършилият 16 години осиновен да могат да поискат информация от съда за произхода им само при важни обстоятелства. Това създаваше редица пречки и невинаги накрая съдът отсъждаше еднакво.

Срещаме се с Цветка Байрактарска, която научава от родителите си, че е осиновена, когато е на 12. С течение на времето желанието ѝ да научи коя е биологичната ѝ майка става все по-силно. Днес самата тя има дете.

„През това време съм търсила всякакви връзки. Работя в магазин, срещам се ежедневно с хора. В момента, в който някой започне да разглежда дрехи, го питам какво работи и може ли да ми помогне",  споделя жената.

Окончателно: Пада тайната на осиновяването

Делото, за да разбере какъв е произходът й, продължава две години. Тя е сред малцината, получили разрешение от съда да стигнат до истината.

„Вероятно средата на януари вече ще знам истината. Искам да знам биологичния си произход. Родителите ми ме отгледаха с много любов. И 100 живота да имам, те си остават моето семейство”, допълва Цветка.

Жената иска да разбере произхода си, за да се избегне кръвосмешение и да разбере може ли да има наследствени заболявания.

Според юристи с днешните промени съдът ще разкрива тайната на осиновяване, след като уведоми предварително биологичните родителите и изслуша заключението на прокурора.

„Това, което днес се случи, реално ще прекрати безразборното тълкуване на основното човешко право. Сега съдът ще бъде длъжен да предоставя информация, когато я поиска лице, което е било осиновено”, коментира адвокат Йорданка Бекирска.

За Цветка остава надеждата, че предстои да види биологичната си майка жива и здрава скоро.

„Много сълзи пролях през годините. Надявам се през новата година да получа отговор на всички въпроси, които имам и да си поговоря с биологичните ми родители”, каза още жената.