Броят на търсещите убежище в северноевропейската страна нараства рязко

Към момента Финландия е затворила напълно границата си със съседна Русия. През последните седмици финландската гранична охрана е регистрирала рязко увеличение на броя на хората, предимно от Близкия изток и Африка, които са пътували от Русия без валидни документи и са поискали убежище в страната. Хелзинки обвинява Москва, че вкарва нелегално хора на нейните граници. Русия отрича това твърдение.

„Въпреки че броят им не е толкова голям, Финландия иска да изпрати ясно послание, че това не е приемливо”, заяви вътрешният министър Мари Рантанен.  

Според длъжностните лица, последните пристигнали признават, че са били подпомогнати от Русия.

Финландия отваря отново два гранични пункта с Русия

Това преобръща дългогодишното сътрудничество, при което руските гранични служители не позволяваха на хората без визи да продължат нататък. Сега, според съобщенията, те откарват групите от предимно млади мъже до граничната зона, дават им велосипеди и в някои случаи дори физически избутват хората през границата, ако те изявят нежелание. Руското правителство нарича тези обвинения „неоснователни”, а граничните ограничения на Финландия – „абсурдни”.

„Надяваме се, че в Хелзинки ще надделее здравият разум и те ще се откажат от разрушителни идеи като пълното затваряне на границите”, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Хелзинки е поискал подкрепление от 60 служители от агенцията за граничен контрол на Европейския съюз Frontex.

Съгласно международното право Финландия трябва да поддържа отворен поне един сухопътен маршрут за подаване на молби от лица, търсещи убежище. Но през ноември правителството първо затвори четирите южни гранични пункта с Русия, а до края на месеца - всички. Ситуацията скоро може да се усложни - както практически, така и политически.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.