Това става в „автомобил за контролирано ползване”, разположен на един от площадите в града

Търговията с наркотици в Берлин се увеличава. Все по-често се срещат употребяващи крек по железопътните перони, както и дилъри във влаковете.

Площад „Леополдплац” е една от горещите точки за наркотици в германската столица. Проблемите там се задълбочиха през последните години.

Но жителите се борят да запазят своя квартал. Те обединяват усилията си и създават гражданска инициатива. В началото на тази година излязоха и на протест. Целта им е да накарат местните власти да предприемат действия.  Хората се срещат на площада веднъж месечно, за да съберат боклуците, които се въргалят наоколо - включително много спринцовки.

В Испания заловиха 11 тона кокаин, предназначен за вътрешността на Европа (ВИДЕО)

На мястото вече има и „автомобил за контролирано ползване” за зависими. Потребителите могат да консумират веществата, с които разполагат, под лекарско наблюдение. Ръководителят на инициативата „Помощ за зависими” Тобиас Волф казва пред „Дойче веле”, че акцията предотвратява смъртни случаи от свръхдоза и дава възможност на наркозависимите, които иначе биха вземали наркотици на обществени места, да го правят в защитена и чиста среда.

Местните искат да има повече пазачи на място. Въпреки че нямат същите правомощия като полицията, те често могат да поддържат реда, когато възникнат проблеми сред употребяващите наркотици. 

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.