Благородна кампания помага на хората в Люлео

Зимният сезон носи не само ниски температури, но и кратки дни. Особено ако живеете в Северна Европа, например в Люлео, Швеция, близо до Полярния кръг. Там зимата е много мрачна, студена и самотна. Но има лек: повече светлина помага срещу мрака, а дебелите якета - срещу студа. Наскоро градът е започнал и специална кампания за борба със самотата.

Според скорошно проучване един на всеки четирима души в Швеция се чувства самотен. Затова стартира кампанията, която да насърчи хората просто да си казват „Здравей”, когато се разминават на улицата. Идеята е на Аса Коски и Ева-Бева Тьорнквист.

В САЩ отвориха бар за борба със самотата

„Има изследвания, които показват, че да се поздравявате с хората има положителен ефект върху благосъстоянието и здравето. Усещахме, че трябва да направим нещо", споделя Коски.

Сдружението на двете дами вече има 500 членове. Повечето от тях идват на сбирки през уикенда.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.