Във вторник вечерта в осем града е имало завишени норми на фини прахови частици

Замърсяване на въздуха в страната отчитат станциите на Изпълнителната агенция по околна среда. Според европейския “Air Quality Index” във вторник вечерта в осем града е имало завишени норми на фини прахови частици, като най-високи са нивата в Русе. 

Опасно мръсен въздух в цялата страна

Според Стефан Димитров от airbg.info замърсяването не е извънредно голямо, а в рамките на нормалното за сезона. "Температурните инверсии засилват ефекта на замърсителите. С най-фините прахови частици е най-опасно замърсяването. Те проникват в дробовете и влизат в кръвоносната система и органите ни. В София имаме над 350 точки на измерване с много добра резолюция. Държавните станции не измерват опасното замърсяване", коментира той. 

Христо Милков от русенската екоинспекция сподели, че най-високото превишение е 1,7 пъти. "То е отчетено на 2 декември. Замърсяването започва от 18 ч. и е до 23 ч. Азотни оксиди, въгледорен диоксид и бензин са сред замърсителите. Твърдите горива се използват все повече заради старта на отоплителния сезон. Липсата на вятър и мъглите също повлиява. Контролът зависи от общината", обясни той.

Повече гледайте във видеото.