Разказва „Дойче Веле”

Спорт и забавление в бункер. Финландската столица Хелзинки е изградила огромни зони за отдих на дълбочина 30 м. под земята. Но всъщност това са убежища, предназначени за извънредни ситуации.

Финландия има обща граница с Русия, дълга над 1 300 км. Дълго време страната отказваше да се присъедини към НАТО. До този момент. Войната в Украйна промени това. А жителите на Хелзинки искат да бъдат подготвени и защитени.

Добре дошли в една от най-популярните детски площадки в Хелзинки - както за деца, така и за възрастни. Това е хокейно игрище и фитнес зала, кафене и паркинг в едно. Някои хора дори празнуват рождените си дни тук.
„Това е ежедневието за нас. Израснали сме с това бомбоубежище. За нас това не е нищо необичайно, дори не се замисляме за него. В Хелзинки е пълно с такива подземни убежища”, каза местна жителка.

Този бункер в квартал „Хаканиеми” е един от най-големите във Финландия. В него биха се поместили два футболни стадиона, казва офицерът от гражданската отбрана Томи Раск. В случай на война обаче съоръжението може бързо да бъде превърнато в напълно функциониращо убежище за въздушни нападения.

Русия подаде официално оплакване срещу Финландия за затварянето на гранични пунктове

„При нормален сценарий необходимото време за укриване е между няколко часа и няколко дни. В повечето от нашите укрития можем да направим този период доста по-дълъг. Но това създава различни проблеми. Един от най-големите проблеми е топлината, която създава един човек. Аз, например, създавам приблизително 100 вата топлина през цялото време”, заяви Томи Раск.

Проблем ли е 6 хиляди души да живеят в такъв бункер при извънредна ситуация? Не и в Хелзинки. Основната скала под града е направена от солиден гранит и гнайс. Бункерът е издълбан в подземната скала и е не само солиден, но и хладен. В случай на война големите зали могат да бъдат превърнати в по-малки помещения, ако е необходимо. Така, че хиляди хора могат да живеят долу за по-дълъг период от време, както биха живели горе.

„Ще има хора, които ще умрат. Ще има хора, родени тук. Ще има болни хора, щастливи хора и също така тъжни хора. Животът на едно напълно нормално общество вътре в бункера”, посочи Раск.

Финландия има обща граница с Русия, дълга над 1300 километра, Дълго време страната отказваше да се присъедини към НАТО. До този момент. Войната в Украйна промени това. Мнозинството от финландците настояват за повече защита и по-голяма сигурност.

„Винаги съм имал това усещане, че хората имат стоическо отношение към ситуацията. Така, че ние знаем, че този риск съществува винаги. Той е налице, като че ли, откакто Финландия получи своята независимост. Този сценарий се осъществи по време на Втората световна война, когато Русия се опита да нахлуе във Финландия. Но това не е нещо, от което активно се страхуваме. Не е нещо, за което мислим в ежедневието си”, каза Франк Мартела.

Какво прави Берлинската филхармония толкова специална (ВИДЕО)

Общо в Хелзинки има повече от пет хиляди бомбоубежища, които събират почти един милион души. „Ние вършим работата си с надеждата, че тези убежища никога няма да бъдат използвани. Но все пак трябва да се подсигурим. Историята ни е показала, че съществува такъв риск. Когато нещо е възможно, то може и да се случи”, посочи Раск.
А жителите на Хелзинки искат да бъдат подготвени и защитени.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.