"Географското положение на България е проблем за приема ни в Шенген", смята Павлов

„Това, което чухме - че мнозинството взима еднолични решения, е словоблудство и злоупотреба с българския език. Мнозинството навсякъде, където има законодателни органи, е длъжно да взима решения. Мнозинството в София категорично се произнесе за демонтажа на Паметника на Съветската армия. На опозицията не ѝ остава нищо друго, освен да прави тези изпълнения в рамките на правилника”. Това каза политологът Светослав Малинов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите му е скандалът в парламента от тази сутрин, при който депутати от „Възраждане”, БСП и ИТН поискаха да прекъснат работата на Народното събрание заради демонтажа на този мемориал.

Напрежение в парламента, депутати окупираха трибуната (ВИДЕО)

Според социолога Юлий Павлов 23% от столичани искат паметникът да бъде премахнат и да не се съхранява, 31% искат да бъде преместен в музей и само 30% искат той да остане там. Между леви и десни избиратели доминира идеята мемориалът да бъде преместен в музей, обобщи той.

Събеседниците в студиото на "Твоят ден" коментираха и темата за санкциите срещу Москва за руския петрол. Малинов обясни, че санкциите са безпрецедентни и са наложени в безпрецедентна ситуация. ЕС не е бил подготвен за въвеждането им в пълен размер. „В първите 14 г. от управлението на Путин Европа не смяташе, че зависимостта от Русия ще бъде проблем, а дори напротив - тя се възприемаше като стратегическо предимство. Разкачането на европейската енергийна система и търсенето на алтернативи започна много късно. Когато започна войната в Украйна, се оказа, че ЕС не е подготвен технически да въведе тези санкции в пълен обем”, каза Малинов. Той смята, че ограниченията ще продължат с години.

Денков от Брюксел: Стратегията ни за Шенген е да преговаряме за сухопътните граници

За членството на България в Шенген социологът Юлий Павлов даде пример с шаха, където заплахата е по-силна от нейното изпълнение. „България можеше да играе по-силно. Нека не плашим Австрия с вето, но има решение от 12 г., че изпълняваме критериите за членство. Нека бъдем честни - географското положение на България и Румъния е сериозна пречка за отваряне на сухопътните граници”, каза той.

Според Павлов, ако паднат границите с Гърция, където има множество мигранти, ще се очертае един Шенгенски коридор, който стига до Унгария и Австрия. „Австрийците не искат това”, допълни социологът и каза, че трябва да приемем онова, което ни се дава. 

По думите на Светослав Малинов България досега е спирана заради проблемите в съдебната власт. „Досега на ротационен принцип ни блокираха и Финландия, и Холандия, и Австрия. Румъния в последните години се разви икономически добре и ние печелим от това, че сме в партньорство с тях. Така нареченият въздушен Шенген не е малко”, обясни Малинов. Той посъветва от Австрия да се поискат ясни параметри за приема ни в свободното европейско пространство.

Целия разговор гледайте във видеото.