Едната беше простреляна от мъжа си, а другата – пребита от неин познат

Представители на организации за борба с домашното насилие коментираха в ефира на „Здравей, България” зачестилите случаи на малтретирани жени в Русе. Само за два дни две русенки бяха насилени от мъже. 39-годишна маникюристка беше простреляна в корема от мъжа, с когото живеела на семейни начала. Състоянието ѝ е тежко. Кампанията за кръводаряване продължава.

В четвъртък сутринта друга жена беше пребита от свой познат и също е в тежко състояние в болница, с множество фрактури.

Жена от Русе е в тежко състояние след побой

Доскоро крайдунавският град бил „оазис” за домашното насилие. По думите на Милена Попова от „Сороптимист интернешънъл” – Русе вече има 97 заведени дела. Може ли обаче да се осъществи превенция?

„Първият сигнал е ревността и на всяка жена трябва да ѝ светне лампичка, че може да последва тормоз”, заяви Милка Трифонова от „Зонта клуб-Русе”.

Два от общо 12-те центъра за защита на жертви на домашно насилие се намират именно в Русе. Те оказват подкрепа, предлагат и подслон за тормозени жени.

Според адвокат Николай Братованов промените в закона вече дават резултат. „Отпадането на условията за системност и повтаряемост дават възможност за навременна и ефективна защита”, твърди юристът. По думите му обикновено жертвите подценяват първите "симптоми" на зараждащата се агресия.

Откриха мъртъв криминално проявения румънец, прострелял жена си в Русе

Повече гледайте във видеото.