Той поясни, че определя Бюджет 2024 като „европейски“ и „бюджет на растежа и инвестициите“

Важното е България да има приет бюджет до края на годината за разлика от миналата година и от по-миналата година. Въпреки липсата на пленарни заседания днес и вчера, Комисията по финанси свиква извънредно заседание в неделя за второ четене на държавния бюджет. За да може другата седмица на пълни обороти пленарните заседания да гласуват всички видове бюджети и закони, както и други важни решения. Това заяви Георги Клисурски, зам.-министър на финансите в „Пресечна точка“, по темата за възникналите ситуации на бойкот в парламента от опозицията и управляващите в последните дни. 

Той поясни, че определя Бюджет 2024 като „европейски“ и „бюджет на растежа и инвестициите“. "Това е един бюджет, който позволява на България да догони европейския стандарт на живот", добави Клисурски. 

Втори опит за гласуване на бюджетите на НЗОК и ДОО

По темата за „мерките за изсветляване“ на ведомството зам.-министърът каза, че почти всички мерки са отпаднали при гласуването в пленарна зала. „А същевременно ДДС-то на ресторантьорите се запази ниско – на 9 процента. Обаче остана една мярка, която се запази – клиент да няма задължение да заплати, докато не получи касова бележка. Не само в ресторантите, а във всички сектори“, подчерта Клисурски.

Зам.-министърът коментира че това, че има шанс Нидерландия да вдигне ветото за влизането ни в Шенген, е добра новина. "Следващата седмица ще бъде решаваща. Може да се окаже, че ще празнуваме Коледа и Нова година със знанието, че може да се присъединим към Шенген. Надявам се, това да е така. Но ключовото условие е холандският парламент да реши да вдигне ветото върху България и разбира се, преговорите с Австрия да завършват успешно", каза той. 

Напрежение в парламента, депутати окупираха трибуната (ВИДЕО)

Повече гледайте във видеото.