Екипът на „Дойче веле” ни среща с талантлив млад кениец

Според Международния червен списък повече от 42 000 животински и растителни вида са застрашени от изчезване. Това е повече от една четвърт от всички видове на Земята. Плашещата статистика засяга особено силно много диви животни в Африка.

За защитата на фауната там работи и един козар. 30-годишният кениец Амброуз Лето Луай е човек с много таланти. Той знае точно от какво се нуждаят неговите кози и в същото е впечатляващо добър фотограф на диви животни. Работи в природния резерват „Найбунга” в Централна Кения, след като учи управление и опазване на дивата природа в колеж. Днес той вече не документира почти всички диви животни, които живеят на територията от 11 000 хектара.

Планини от боклук: Гана се „задушава” от евтини дрехи от цял свят (ВИДЕО)

Но само снимките не са достатъчни. Защитата на животните включва вербуване на хора от околността и тяхното обучение – за да спрат да смятат дивите животни за заплаха и да бъдат непримирими спрямо бракониерите.

В областта, в която се намира резерватът, изчезват и много растителни видове заради изменението на климата. В района няма дъжд.

Още за важната дейност на козара фотограф гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.