Плавателният съд се насочва към бреговата линия на Сомалия

Индийски военноморски кораб, специално разгърнат за антипиратски патрул, успешно е прехванал отвлечения български товарен кораб „Руен“ в ранните часове на 16 декември. Това съобщи индийския военен флот, на който се позовава „Times of India“.

Преди това бе съобщено, че индийски военен самолет е летял над кораба след отвличането му.

Флотът на Индия насочи своя военноморски патрулен самолет, който извършва наблюдение в зоната, в патрул срещу пиратството в Аденския залив, за да локализират и помогнат на „Руен“.

БМФ: Няма непосредствена заплаха за екипажа на кораба „Руен”

Макар и прихванат, отвлечения българския кораб „Руен“ сега се насочва към бреговата линия на Сомалия, съобщи индийската телевизия NDTV. Плавателният съд е под малтийски флаг, а деветима българи са част от екипажа му, сред който има също моряци от Ангола и Мианмор. Плавателният съд бе отвлечен в Арабско море.

Защо отново отвлякоха кораб с българи на борда (ОБЗОР)

Според сигнала за помощ на борда са се качили шестима неизвестни лица. Корабът се е насочвал към Сомалия след нападението в четвъртък. Първоначално имаше съмнения, че отвличането е дело на йеменската бунтовническа групировка хути, но впоследствие се изясни, че то е дело на пирати. Залавянето на плавателния съд е първото голямо нападение от сомалийски пирати от 2017 г. насам, след усилията за борба срещу пиратството на няколко държави, осуетили подобни нападения в Аденския залив и Индийския океан.

Източник: БГНЕС