Шестима спешни медици у нас вече са обучени и избрани да се качат на първия медицински хеликоптер

Очаква се след дългогодишни обещания българската система за помощ по въздуха най-накрая да заработи - по план до седмици. България все още е единствената страна в Европа, в която няма действащи медицински хеликоптери.

Първият медицински хеликоптер за България ще пристигне у нас през януари (СНИМКИ)

Шестима спешни медици у нас вече са обучени и избрани да се качат на първия медицински хеликоптер. Сред тях е Георги Радоев.

„За мен това е ново предизвикателство, което е съществено необходимо за спасяване на човешки животи. По време на обучението научих спецификата на нуждаещ се от спешна медицинска помощ по въздух и транспортирането му с хеликоптер. Не се притеснявам, че ще работя във въздуха”, казва той.

„Имаме обучени общо 96 медицински специалисти, лекари, акушерки, медицински сестри, лекарски асистенти. Имаме 6 души, преминали интервютата и започват работа от началото на следващата година към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха и ще дават дежурства”, обясни зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Първата хеликоптерна площадка за спешна помощ у нас вече работи

Първият по рода си Център за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде в София и ще осъществява връзката между спешния телефон 112, лечебните заведения и авиомедицинския оператор. На софийското летище вече е готов и временен хангар за първия хеликоптер, който се очаква да пристигне през януари.

„Радостната новина е, че хеликоптерът вече е произведен. Приемателната комисия извърши самото приемане. Очакваме пристигането на машината, което трябва да се случи през средата на януари, при добри метеорологични условия. Полетът ще бъде извършен с този хеликоптер. Той ще прелети от Италия до България”, обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

„Всичко вътре е с изцяло ново оборудване, нови навигационни системи, изключително много функции, които улесняват пилотите”, обясни пилотът на медицински хеликоптер Велин Андреев.

Повече гледайте във видеото.