Днес заседанието приключи бързо и без спорове

След две извънредни заседания промените в Конституцията бяха приети на второ четене от ресорната комисия. Текстовете влизат за гласуване в пленарната зала във вторник.

В комисията имаше пълен консенсус между вносителите и всички поправки бяха приети, част от тях въпреки сериозните критики на експертите. Например, списъкът с длъжности, от които президентът може да избира за служебен премиер. Появиха се опасения, че може да се стигне до конфликт на интереси. Беше прието и че вече парламентът ще заседава без прекъсване. До клетва на нови народни представители той няма да се разпуска от президента.

Промените в Конституцията: Отпадна предложението за промяна на датата на националния празник (ОБЗОР)

След като в събота депутатите от комисията заседаваха близо шест часа, днес минаха набързо няколко останали спорни поправки. Сред тях - разширеният списък с възможни варианти за служебен премиер. Министърът на правосъдието предложи председателят на Върховния касационен съд да отпадне заради възражение от самия съд. Изненадващо обаче редакция не последва.

„Която и фигура да беше предложена, щеше да има същите коментари, така че - нека да оставим нещата така. Най-важното, което постигнахме днес - за непрекъсваемост на действието на законодателната власт в България. Ние получаваме контрол върху служебното правителство”, посочи Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„Нека да му оставим максимално широк избор”, настоя Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че се надява на редакция в залата. Мнението му подкрепи и конституционалистът Наталия Киселова.

„Крие риск да компрометира независимостта на съдебната власт, имайки предвид функциите, които са отредени на председателя на ВКС, да председателства новия формат на ВСС, да председателства общото събрание на двата съвета”, каза Славов.

Какво ново са договорили партньорите за Конституцията

„Част от хората, които са предвидени, ще бъдат в своеобразен конфликт на интереси. Такива са председателят на Сметната палата или неговите заместници. По отношение на председателя на ВКС - става дума за това, че има възражение от ВКС”, поясни Киселова.

Възражения се чуха и заради отпуснатите максимални срокове до провеждане на нови избори за членове на ВСС и на Висшия прокурорски съвет. Това означава, че сегашните, които са с изтекъл мандат повече от година, ще изпълняват функциите си поне още девет месеца. Това важи и за и.ф. главен прокурор.

„Самите конституционни промени трябва да бъдат разработени на законово ниво. Ще има изцяло нов закон за съдебната власт. Този процес отнема време”, поясни министър Славов.

Опозицията възрази срещу всички готвени промени. „Явно са се сговорили по отношение на съответните кадрови промени с цел овладяване на цялата съдебна власт”, смята Златан Златанов от „Възраждане”.

От партията на Костадин Костадинов обаче не казаха дали ще позволят гласуването на текстовете в залата, или отново ще протестират с окупиране на трибуната.