"Възраждане" окупира трибуната в НС, депутатите решиха да се изказват от място

Екшън в Народното събрание. Депутатите стигнаха до физическа саморазправа, а трибуната отново беше обсадена от представителите на партия „Възраждане”. За първи път се наложи депутатите да се изказват от място, с подвижен микрофон.

„Продължаваме с блокиране на трибуната на Народното събрание до възстановяване на нормалната работа на парламента. Смятате ли, че е нормално всеки ден да се внасят извънредни точки, без да има доклади и заседания на комисии, за да може да се вземат политически угодни някому решения?”, попита Цвета Рангелова от „Възраждане”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Блокадата обаче не попречи на старта на заседанието. „Народните представители да могат да взимат дума от място”, поиска председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Страстите се нажежиха до червено, след като депутатите от „Възраждане” опитаха да изключат озвучаването в залата. Стигна се и до физически схватки, след като групата на ДПС, предвождана от Делян Пеевски и Йордан Цонев, се намеси, за да се върне звукът.

Заговори се и за смъртни заплахи. „Депутатът от ДПС Марио Ангелов ме заплаши, че ще ме убие в Плевен”, обясни Ивелин Първанов от „Възраждане”.

След потушаването на страстите дойде и времето за равносметката.

„Вие видяхте ли как депутати, в кавички, защото за мен това не са депутати, блъскат квесторите и блъскат дами. Това не са мъже, това са плюнки. Парламентът работи и ще работи”, категоричен е председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.
 


„Още преди три години предупредих – когато вдигнеш юмруците и тръгнеш срещу редовно избрано правителство и партии, ето го резултата в залата”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това да чупиш аларми и да се опитваш да дърпаш кабели показва липса на възпитание. Радвам се, че успяхме, въпреки намеренията на „Възраждане” да правят циркове, да приемем двата най-важни бюджета и да гласуваме третия”, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Конституционната комисия прие промените в основния закон на второ четене

От БСП, които бойкотираха заседанието и не влязоха в пленарната зала, нарекоха случващото се цирк.

„Това, което се видя днес, е най-унизителното състояние на българския парламент, откакто той съществува. Ние не можем да участваме в това, което видяхте. Да влизаме вътре, да се бием като хулигани, да теглим микрофони. БСП е сериозна партия и не участва в такива неща”, подчерта лидерът на партията Корнелия Нинова.

В крайна сметка, заседанието продължи. Три часа след старта му окупацията на трибуната падна и депутатите се върнаха към стария ритъм на работа.