Доброто финансово поведение предполага да имате различни форми на спестявания

Думата “инвестиция” се настани в нашия живот дотолкова, че като че ли започнахме да я използваме и за ежедневни дейности като “инвестиране на време за приготвяне на вечерята”.

Да, всичко, което правим е вид инвестиция, т.е. вложение, даване на наш актив в замяна на приход от отсрещната страна. Ако инвестираш време в приготвяне на вечеря, ще получиш вкусно ядене и доволно семейство. Ако инвестираш време в учене, ще получиш подобряване на живота в дългосрочен план.

А знаем ли как да инвестираме парите си? Ако сте си помислили “ами аз имам спестовен влог”, поздравления! Това е първата стъпка към финансово благополучие в дългосрочен план - да отделяш от това, което имаш сега, за да имаш и занапред.

Въпросът обаче каква полза ще ви донеса събираните във влог пари след 20 години. Те ще са толкова, колкото сте сложили в сметката си, но дали ще можете да си купите същите неща, които в момента можете да купите с тях? Едва ли. Причината е ясна на всички ни - инфлация.
Тя е естествена и неизбежна част от икономическите процеси, затова и е нужно финансовото ни поведение да се съобразено с нея.

Кога младите решават да купят свое жилище и подготвени ли са за тази стъпка


Снимка: istock

Инфлация наблюдаваме, когато е налице общо повишение на цените на стоките и услугите, а не само на някои отделни артикули. Тя означава, че за 1 лев днес можете да купите по-малко от вчера. Иначе казано, с течение на времето инфлацията намалява стойността на парите.

А как можем да “бием” инфлацията или поне да сме наравно с нея, обяснява Митко Павлов в новото видео от поредицата „На „ти“ с парите“ на Nova.bg и Банка ДСК.

В него той ще говори за инвестициите - как и къде можем да влагаме парите си така, че те да се умножават, докато ние се занимаваме с ежедневните си дейности.

Доброто финансово поведение предполага да имате различни форми на спестявания - банков влог, застрахователен продукт, инвестиции във фонд и т.н., за да постигнете т.нар. диверсифициране на парите си и да вземете максималното от управлението им.

Какво са инвестициите и как банките помагат, вижте в последния епизод на  „На „ти“ с парите“ на Nova.bg и Банка ДСК. Гледайте епизод ТУК.