Проекторешението беше внесено преди седмица

Депутатите приеха ускорен график за изграждане на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ по американска технология, съобщава сайта economic.bg. Проектът на решение беше прочетен от председателя на енергийна комисия Делян Добрев от място, тъй като достъпът до трибуната бе блокиран от депутатите на „Възраждане“.

Проекторешението е внесено преди седмица от Бойко Борисов, Делян Добрев, Кирил Петков и Делян Пеевски и с него се задължава Българският енергиен холдинг (БЕХ) да увеличи капитала на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ с 1.5 млрд. лв.

САЩ залага на нови доставчици на ядрено гориво

В мотивите е записано, че БЕХ разполага с финансовия ресурс, а целта е с парите да бъде финансиран следващият етап от инвестиционното намерение – възлагането на договор за изготвяне на инженеринга и техническия проект.

До 31 март Министерският съвет трябва да предприеме действия за изпълнение на решението на Народното събрание за стартиране на необходимите процедури за изграждането на 8-и блок.

Разрешението за строителство се очаква до средата на 2029 г., а въвеждането в търговска експлоатация - в края на 2034 г.