Вижте кои лица подлежат на защита от неправомерни действия

За първи път българското законодателство предоставя възможност за защита на лицата, които искат да подадат сигнали или публично да оповестят информация за нарушения, на които са били преки свидетели. Това стана възможно в началото на май тази година, с приемането на закон, който въвежда като задължителни на територията на Република България правилата на Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от есента на 2019 година.  

Законът подробно разглежда областите от обществения живот, които се регулират от него и нормативните актове, при нарушение на които лицата, подаващи сигнали, се защитават. По този начин се задължават всички търговци в България да предприемат действия в съответствие с новите норми и правила за защита на сигналоподателите. 

Всички частни дружества с 50 и до 249 служители са задължени да създадат и поддържат поверителни работещи канали за подаване на сигнали за нередности.Това трябва да се случи до 17 декември тази година, а всички документи, отговарящи на въвеждането на правила, процедури и регистри, съгласно промените в законодателството може да се заявят онлайн в сайта zzl.bg 

Интернет страницата предлага индивидуален пакет, разработен от юристи за нуждите на работодателя и стриктно отговарящ на изискванията на българското законодателство. Цялата процедура се случва онлайн, като значително съкращава времето и намалява разходите за работодателите. Нужно е само да се изпрати заявка, като се използва формата в сайта.  

Следващият етап включва изготвяне на най-подходящия за дружеството обем документация с необходимите правила, политики, процедури и регистри, които трябва да бъдат внедрени във връзка с Директива (ЕС) 2019/1937, отнасящи се към защитата на лицата, подаващи сигнали за нарушения на правото на Съюза. Така работодателите могат да бъдат сигурни, че дейността им е изцяло в синхрон с националните и европейските изисквания на новия закон и лесно да създадат вътрешни канали за подаване на сигнали.  

Вътрешните канали могат да бъдат под формата на специално обособени вътрешни звена или да бъдат възлагани на външни лица.  

Важно е да се знае, че под нарушения Законът приема неспазване на българското законодателство или на посочените в приложението към него актове на Европейския съюз в области като обществени поръчки, финансови услуги, безопасност и съответствие на продуктите, безопасност на транспорта, обществено здраве, защитата на потребителите, защитата на неприкосновеността на личния живот и личните данни.  

Лицата, които подлежат на защита от неправомерни действия, след подаден сигнал, могат да бъдат служители в дадено учреждение, самостоятелно заетите лица, акционерите, лицата, принадлежащи към административните, управителните и надзорните органи на бизнеса, доброволците, стажантите и кандидатите за работа.  

Защитата се разпростира и върху хората, които помагат на лицата, подаващи сигнали за нередности по поверителен начин, лицата, свързани с лице, подаващо сигнал за нередност, които могат да бъдат подложени на ответни действия с цел репресии на работното място, както и правните субекти, свързани с лицето, подаващо сигнал за нередности, свързани фирми, асоциации НПО. 

Повече за нужните документи и как да ги подготвите до крайния срок от 17 декември 2023 – може да разберете на zzl.bg