Решението не важи за други щати

Съд в Колорадо забрани на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент в щата. Решението не важи за други щати, но може да бъде последвано от други подобни отсъждания. Адвокатите му обявиха, че ще обжалват пред Върховния съд във Вашингтон.

При безпрецедентен съдебен процес Върховният съд в щата Колорадо гласува с четири на три гласа, че Тръмп не отговаря на изискванията за кандидат-президент заради участието му в бунта срещу Капитолия преди три години. Така за първи път в историята, когато съд блокира кандидатура по поправка в конституцията, която гласи, че бунтовници нямат право да заемат поста държавен лидер.

„В Конституцията ни ясно е казано – участваш ли в бунт, ти си лишен от право да участваш в изборите. Няма нужда от специално заключение на съд или трибунал”, заяви Ерик Олсън, прокурор в щата Колорадо.

До ситуацията се стигна, след като 45-ият президент на Съединените щати беше признат за виновен по обвинения, че е организирал и участвал в щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Републиканци срещу демократи: Какви са предизборните нагласи в САЩ

„Не мисля, че е редно кандидатурата на Доналд Тръмп да бъде блокирана от който и да е съд на Съединените щати. Всъщност смятам, че избирателите в тази страна трябва да му попречат той да застане на поста президент”, заяви Крис Кристи.

Решението се отнася само за първичните избори в щата на 5 март, когато Републиканците гласуват кой ще бъде кандидатът им за президент. Това обаче може сериозно да повлияе на общите избори догодина, още повече в момент, когато според социолозите разликата между Тръмп и Байдън е 1-2 процента.

„Случаят най-вероятно ще подейства като реактивно гориво на кампанията му. Всеки път, когато Тръмп е имал взаимодействие с правната система, това е водило до тласък на рейтинга му”, заяви Скот Дженингс.

Подобни опити за отстраняване на Тръмп от избирателните списъци имаше в щатите Ню Хемпшир, Минесота и Мичиган, но там те бяха неуспешни.