Това стана ясно при дебатите за Бюджет 2024 г.

Държавният бюджет - на финалната права. Веднага след Конституцията, депутатите се захванаха със сметката на Асен Василев. Амбицията на парламента е всичко да бъде одобрено до утре. По време на дебатите обаче се появиха и изненади - оказа се, че над 1000 лева е разликата в минималните заплати в различните министерства.

За първи път в бюджет са разписани ред по ред и проект по проект предложенията на общините за финансиране на различни обекти. Хазната заделя 1 милиард, заявките са за 3-4 милиарда, но се предвижда проектите да се финансират до 2026 г.

Бюджет 2024 - приет окончателно в комисия

„Всички общински проекти, над 1500, са включени в общинската програма”, заяви министърът на финансите Асен Василев.

И догодина на всяко тримесечие ще могат да се добавят нови проекти - изискването е те да са подготвени за изпълнение.

„Спекулациите, че това ще бъде за ГЕРБ или за други, не са верни - тук са абсолютно всички общини”, заяви Бойко Борисов.

„Това е безпрецедентен бюджет - всички общини ще получат пари. Хората няма да бъдат делени по цвят. Като се говори за сглобката има и полза от нея”, заяви Йордан Цонев.

В залата споровете започнаха оттам кое министерство колко пари да получи и стигнаха до искания за специално финансиране за Паметника на Съветската армия. От БСП настояха за 2 милиона лева.

„Днес сезирахме прокуратурата, тъй като има злоупотреба и увреждане с държавно имущество. Направихме това предложение, надяваме се да получи подкрепа”, заяви Георги Свиленски.

Спорът дали заплатите в НСИ да се вдигнат през бюджета или това да стане с решение на Министерския съвет предизвика финансовият министър да разкрие сериозните разлики в заплатите в различните министерства.

„Детето като плаче го хранят, ако не плаче – не. Остава тези хора сега да тръгнат да протестират”, заяви Георги Гьоков от БСП.

„Точно депутати с такива лобистки поправки доведоха ситуацията дотук. Има министерства с минимални заплати 2000 лева. В същото време в други са 900 лв.”, отговори Асен Василев.

За актуализация на заплатите в държавния сектор пари са предвидени, добави Василев, но целта е да не е на калпак, за да не се отваря все повече ножицата между най-високите и най-ниските доходи. МС ще направи анализ кои структури имат наистина нужда да получат повече пари. Депутатите ще продължат с разглеждането на бюджета и в четвъртък.