Туризмът у нас не е застрашен, смята експертът

Коледният дух витае наоколо, но очевидно никой не е застрахован от измами, които да провалят рязко плановете ни за почивка. Над 40 души сигнализираха, че са измамени от хижар - туристите платили 6000 лв., за да прекарат три дни и да посрещнат Нова година в хижа в планината в района на Троянския Балкан. Преди два дни са разбрали, че мъжът, който е прибрал парите им, вече не стопанисва хижата.

„Правата се търсят от съда на база документи, които са създадени. Много е трудно с измамите в България, ние нямаме законово уреден текст за туризма, който да се позовава на измама.” Това заяви в предаването „Пресечна точка” по NOVA експертът и директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма Румен Драганов.

Хижар измами десетки туристи, платили да посрещнат Нова година в планината

По думите му се наблюдава много голямо „ветрило на цените” и никой не ги повишава в последния момент, защото някой е закъснял с правенето на резервация. „Места почти няма. Когато се записвате по-късно, вие просто не получавате по-близкия до дансинга ред”, посочи той.

„Туризмът у нас не е застрашен, каквито заглавия прочетох след новината, че ще има 9% ДДС за бранша само до средата на годината”, смята още експертът по туризъм. Според него намалената ставка е голямо облекчение за бизнеса.

Румен Драганов изнесе данни, според които общо за годината над 12 милиона чужденци ще са посетили България. В същото време българите, които са пътували в страната, ще надхвърлят 24 милиона за 2023 година.

Целия разговор гледайте във видеото.