В Ирландия започна политически дебат с обвинения към министрите на вътрешните работи и на правосъдието

Корабът „Верила“ е бил подложен на проверка, тъй като е имал необичаен маршрут през последните седмици. Макар да е идвал от Канада, корабът е бил до Южна Америка. Проверката е направена с кучета. Това са заявили разследващите органи в Ирландия пред журналисти в страната.

В Ирландия започна политически дебат с обвинения към министрите на вътрешните работи и на правосъдието. Местни депутати са предупреждавали още през 2018 година, че това е начин за вкарване на кокаин, който се разпределя в Европа.

През септември са заловени 2 тона кокаин. Всеки плавателен съд, който има подозрително движение през последните месеци е подложен на проверка като тази, която е проведена на „Верила“.

Наш кораб, плаващ под малтийски флаг, задържан в Ирландия по подозрение в трафик на наркотици

В Ирландия се коментира това, че капитаните на кораба не са знаели, че на борда има такава пратка, освен зърното, което са превозвали. Проверява се дали има корумпирани служители, които са участвали при товаренето на зърното.

Пратките с кокаин са били опаковани с жилетки срещу потъване, а върху тях е имало датчици. Интересна подробност е, че пратката не е била изхвърлена. Обикновено преди кораба да влезе в пристанището член на екипажа изхвърля наркотиците, а по-малки плавателни съдове ги поемат и ги разпределят към други пристанища. Корабът „Верила“ е трябвало да спре на още две пристанища, затова не е ясно къде точно е трябвало да бъде изхвърлена пратката.