Отхвърлено е искането да влезем само по въздух, което ни дава зелена светлина за пълноправното членство

Нидерландия формално премахна всички пречки пред България за Шенген.

Решението, което правителството обяви преди седмица, трябваше да мине и през парламента. Имаше няколко избора пред депутатите, но в крайна сметка нито един вариант, който спира или ограничава влизане на България в Шенген не събра над 50% от гласовете. Така решението на кабинета на Рюте да вдигне ветото остана в сила.

Нидерландия каза "да" на България за Шенген (ОБЗОР)

„Действително остава само Австрия. Искам да ви уверя, че разговорите са изключително интензивни. Непрекъснато по всяко време на деня се води комуникация между мен, вътрешния министър на Румъния, ЕК и ангажираните институции в Брюксел. Правим всичко възможно. Считам, че в най-скоро време, следващите дни, следва да има решение по отношение на членството на България в Шенген”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Денков: Очакваме позитивни новини от Нидерландия за Шенген

„Приветствам решението на парламента на Нидерландия, с което дава съгласието си за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Благодаря и на премиера Марк Рюте и неговото правителство, които внесоха предложението през миналата седмица. Убедена съм, че този акт е в интерес не само на нас и нашата северна съседка, а и на целия ЕС“, подчерта Мария Габриел.