Мотивите на нападателя все още не са ясни

13 са жертвите на масовата стрелба в Карловия университет. Извършителят се е самоубил, когато полицаите го доближили. Така загиналите стават общо 14.  Ранените са 25, няколко от тях са тежко пострадали. На 23 декември е обявен ден на траур.

Разследването на полицията показа, че същият нападател може да е извършил още тежки престъпления преди атаката срещу университета.

Обявиха ден на траур в Чехия след масовата стрелба в Прага
 
Чехия затегна сигурността около всички училища и обществени сгради. Карловият университет отмени всичките си лекции днес. Масовата стрелба в четвъртък беше най-тежкото подобно престъпление в историята на страната. Това беше повод за обявяването на национален траур на 23 декември.

„Усещането е странно, неприятно и тежко. Аз водя лекции в друг факултет на Карловия университет и изживявам станалото много силно. Ужас, който трудно можеш да опишеш с думи”, заяви Иржина Вацкова, преподавател в Карловия университет.
 
Божана Нишева е преподавател в Карловия университет. Чула е изстрелите, минала е през блокираната от полицията зона. Казва, че сред убитите и ранените има познати за нея имена.
„Следя форумите на Философския факултет, където се издирват млади хора. Повечето от тях, немалка част, са първи курс студенти. Видях и имена на свои колеги, на една от доайените на бохемистиката, за която студентите пишат, че е в болница, че е ранена”, казва Божана Нишева.

Не може да се разбере какви са мотивите на 24-годишния извършител. Той е бил студент в същия факултет, имал е добри оценки. На негово име се води разрешително за притежание на оръжие. Властите казаха, че нападателя не е имал полицейско досие.

Разказ от първо лице: Говори българка, спасила се от масовата стрелба в университет в Прага

„Във факултета всички сме тясно свързани. Специалностите ни имат общи курсове. Практически няма разлика между тези студенти и нас. Наричаме ги колеги и състуденти и наистина сме едно”, казва  студентът Даниел Броз.

Всички убити при нападението са чешки граждани, казаха от полицията. Сред ранените има трима чужденци. Разследващите смятат, че преди да нападне университета, младият мъж е убил баща си. Полицията получила сигнал, че той обмисля самоубийство и отишли да го търсят в аудитория, където трябвало да бъде на лекции. По това време той атакувал друга сграда на университета. Когато полицаите го доближили на тераса на сградата, мъжът се самоубил.

„Призовавам всички да не се възползват от тази трагедия, нито политически, нито с цел атака към полицията, нито с цел разпространение на дезинформация”, заяви президентът на страната Петър Павел.

Полицията смята, че доказателствата свързват нападателят с друго шокиращо престъпление. Миналата седмица в гора край Прага неизвестен застреля млад баща и 2-месечното му бебе. Те бяха избрани наглед произволно и досега нямаше заподозрян.