Парче по парче, те бяха натоварени на три камиона и откарани

Рано тази сутрин започна преместването на фигурите, които бяха изрязани от Паметника на Съветската армия. Решението е на областната управа на София. Паралелно с това обещават да бъде изработена техническа спецификация за бъдещата им реставрация.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Събота, първият от 5-те почивни дни, 04:00 часа сутринта. След 69 години фигурите от Паметника на Съветската армия напуснаха Княжеската градина. Парче по парче, те бяха натоварени на три камиона. Свидетел на процеса е Биляна Коцакова.

„Това, което се извърши на място от екипите, беше внимателно натоварване на елементите, които след това с ескорт бяха изнесени от Княжеска градина”, разказа Биляна Коцакова, Платформа за европейска памет и съвест.

Няколко часа по-късно фигурите са в двора на държавен имот край софийското село Лозен. Областната управа е сключила договор за 9 месеца, през които фигурите да бъдат пазени с жива охрана. Ако се налага срокът, през който скулптурите ще останат в двора може да се удължи. Сега на ход е процедура, след която да стане ясно как точно ще бъдат реставрирани.

Транспортираха демонтираните фигури от Паметника на Съветската армия до площадка за съхранение (СНИМКИ)

И въпреки че фигурите вече не са в центъра на София, паметникът остава зад 3 реда огради. Причината за това е, че ремонтните работи продължават. А заедно с оградите остана и разделението. Граждани, които са против демонтажа, закачиха червено знаме със сърп и чук и положиха цветя. Освен че са против преместването му, те са недоволни и от начина, по който това се случи.

„Отвличали са хора през нощта и са ги разстрелвали и са ги погребвали в общи гробове. В момента по същия начин наследниците на тези фашисти нарязаха паметника и го изнесоха през нощта”, заяви Виктор Константинов.

И тези, които са за премахването на паметника, намериха символика в акцията по тъмно. Но с различен прочит.

„Някак си видях един символ в това как посред нощ са извеждани хората и никога не са се върнали при семействата си. Така и този символ си отиде - изведен през нощта”, заяви Биляна Коцакова, Платформа за европейска памет и съвест.

Кога и дали частите от паметника ще бъдат вдигнати от калта за реставриране предстои да разберем.