Каква е връзката между природните катаклизми и психичното ни здраве

Когато говорим за климат, често обръщаме внимание на физиологични и здравословни проблеми и загърбваме психичното здраве. В същото време фактите сочат, че увеличението на депресивните състояния е огромно, коментират психолози.

„Има връзка и това не е само сезонната депресия, която ние знаем, а усещане за обреченост и екзистенциална криза. И колкото и да е деликатно тя съществува и наистина е страшно,че влияе на хората, дори и те да не го осъзнават”, коментира Елица Станева- Бритън, психолог от авторския екип на „Климатека”.

На какво се дължат природните катаклизми и температурните рекорди

В различните хора може да предизвика несигурност от това, което предстои, усещане, че всичко ще свърши, особено в районите, в които осезаемо се виждат наводнения и екстремни бедствия.

„Понякога хората чувства вина, особено младите поколения, което води до тази вина да създават семейство и проблемите, които след това следват ,се изразяват често и в клинична симптоматика като депресия и мисли за самоубийство понякога”, допълни психологът.

Има хора, които са по-податливи на такива влияния.

„Често в изследвания се наблюдава такава тревожност, обреченост, недоверие в правителствата и това, че правителствата умишлено унищожават бъдещето поколение”, обясни още Елица Станева- Бритън.

Някои хора изпитват недоверие, страдание, чувство на тъга с отиващата си връзка с природата.