Как монахини влизат в ролята на журналисти и водещи, какво всъщност ги задържа зад стените на манастира и как всяка от тях е открила силата на чудесата?

Коя е първата християнка в Европа и как примерът й днес буквално оживява? На Бъдни вечер в „Темата на NOVA” журналистът и водещ на Новините на NOVA Ани Салич и операторът Росен Илиев водят зрителите на пътуване през вековете – до времето на Света Лидия, която била първата жена, покръстена по нашите земи от самия Свети апостол Павел.

Днес нейните последователки доказват, че вярата буквално носи надежда и живот – за хиляди хора. Те са близо 50 жени, които са изградили свой свят на брега на Егейско море, сестри на Исус, монахини на възраст от 20 до над 80 години. Но не живеят в покой и очакване, а работят денонощно с мисия – да подават ръка на нуждаещите се и да връщат вярата в чудесата. Спасяват деца и помагат на стотици семейства. Средствата си събират сами – разработват собствена печатница, имат книжарници, създават собствени радио и телевизия.  

Как монахините влизат в ролята на журналисти и водещи, какво всъщност ги задържа зад стените на Светата обител и как всяка от тях е открила силата на чудесата? Гледайте във видеото.