Кулминацията е на Тюркян чешма

В Родопите почитат паметта на жертвите на Възродителния процес. Традиционно кулминацията е на Тюркян чешма край село Могиляне, където всяка година на 26-и декември от ДПС организират възпоменателен митинг.

Мястото е кръстено на 17-месечната Тюркиян, която е най-малката жертва в процеса. През зимата на 1984 година в Родопите масово се сменят имената на българските турци. В края на декември хората въстават мирно срещу този процес. Жители на няколко села са пресрещнати край Могилене от военни машини и куршуми.

Околните села дават три жертви, сред които и 17-месечното бебе Тюркиян. Днес тук е издигната чешма в нейна памет, а всяка година хиляди идват на това място.

Организатор на възпоменателните митинги е ДПС, които обвързват днешни събития с случилото се през 84-та. От името на ръководство на Движението хората бяха приветствани от председателя на парламентарната група на партията Делян Пеевски. 

"В тази връзка се борихме за приемане на новата Конституцията, за да може това никога да не се върне повече - някой да ръководи държавата еднолично и да реши, че може да прави това, което е правено преди 39 години", каза депутатът.

„Прекланям се пред жертвите на тоталитарния режим. Виждам болката в очите ви, тя не е отминала. Ще се борим никога повече това да не се случи в България. Благодарение на вас дойде демокрацията и винаги ще ви бъдем благодарни”, посочи той.

„Смятам, че ДПС трябва да се върне обратно при вас. Ще направя всичко, което е по силите ми, да го поправя, за да започнем да правим реални неща, които да виждате всеки ден”, допълни Пеевски.