Вижте какво правят англичаните на 26 декември

Коледни подаръци с ден закъснение, но на половин цена предлагат във Великобритания. При англичаните 26 декември е Boxing day. Това е вековна традиция, според която и бедни, и богати трябва да имат своя специален коледен ден. Тя започва от Викторианската епоха, когато слугите е трябвало да останат на празника при своите господари, но на следващия ден били в почивка, за да прекарат време със семействата си. Преди да тръгнат към домовете си, те получавали кошница с храна.

Постепенно традицията се разраства и в храмовете започват да се поставят кутии, където по-богатите оставят подаръци за по-бедните. Кутиите се отварят на 26 декември. Пътуващите кораби пък взимали кутия с пари на борда, които при връщането си разпределяли сред бедните.

Във втория ден на Коледа: Отбелязваме Деня на бащата

През годините някои от традициите на Boxing day са спрени. От 2005 г. е забранен традиционният лов на лисици с хрътки. Спрени са и футболни мачове, за да могат спортистите да празнуват с близките си.

Появили се обаче други традиции – днес започват огромни намаления от 50-70% и затова още от 5.00 ч. сутринта пред магазините, особено за техника и електроника, се вият опашки. Семействата отиват заедно, за да си подарят нещо, от което имат нужда. 

Според законодателството, ако Boxing day се падне в почивен ден – събота или неделя, британците получават още един почивен ден.