Инициативата е на Карлос Контрера и Вили Лилков

Общинските съветници от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО поканиха представители на политическите партии в Столичния общински съвет на преговори за излизане от кризата с избора на председател на местния парламент. На последното заседание на 18 декември СОС отново не успя да избере председател. На срещата в четвъртък не дойдоха представители на "Възраждане" и БСП.

Борис Бонев: БСП са приемлив партньор, но не искаме да се "сглобяваме" с ГЕРБ

След разговорите от ГЕРБ-СДС заявиха, че получават "още от същото", тъй като напълно отхвърлят предложението на ПП-ДБ-СС за избор на временен или ротационен председател на СОС. 

"ГЕРБ спечелиха последните два избора, но като стара и мъдра партия, прецениха, че ще направят крачка назад и ще оставят този процес в ръцете на някой, който може да го направи или около когото може да се събере мнозинство. ПП-ДБ-СС все още са се запънали като магаре на лед и не искат да дадат властта. Те смятат, че са победили и ние сме длъжни да им гласуваме председател, но не могат да предложат решение дори за това кой ще е този временен председател", коментира общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян.

"60 дни след изборите не стигнаха на ПП-ДБ (Спаси София) да осъзнаят, че нямат мнозинство в общинския съвет. Това научихме от срещата днес, организирана от Синя София и ВМРО, на която присъстваха и представители на ПП и Спаси София. Нямат никакво конкретно предложение за разблокиране на Общинския съвет. Искат временен председател, но не знаят кой, искат коалиционно споразумение, но не знаят с кого. Така София не може да се управлява! Очаквахме да чуем предложения за решение, чухме още от същото досега. А ако правиш едно и също, не можеш да очакваш различен резултат. 23 е по-малко от 31, уважаеми колеги. Всеки първокласник ще ви го каже. Първокласниците в политиката обаче са опасно нещо, защото доведоха до пълен блокаж на управлението на София. Създадоха политическа криза, каквато градът ни не помни и продължават да прехвърлят отговорността. Очакването ГЕРБ да разреши кризата показва само безпомощност и страх. Нужно е политическо лидерство. Ако не можете да го покажете, признайте го пред софиянци и спрете с оправданията!", написа общинският съветник Георги Георгиев във Фейсбук.

„Колегите от ПП-ДБ (Спаси София) казаха, че са готови на коалиционно споразумение, което все пак е стъпка в правилната посока. Съгласни сме, че временното решение не е най-доброто, но все пак е едно решение, за да заработи Общинският съвет”, заяви Пламен Данаилов от ИТН.

"За съжаление, не получихме никакви алтернативи от втората по големина политическа сила, никакви предложения. Отново останаха деструктивни, готови сме за разговор с абсолютно всички, от ден първи сме готови, изпратихме 5 покани до абсолютно всички групи и отново ние търсим решението. За съжаление, нямаме конструктивност от тяхна страна, надявам се това да се промени и с времето да намерим решение и да отпушим работата на Столичния общински съвет", заяви Цветомир Петров от ПП-ДБ (Спаси София).

От "Възраждане" разпространиха позиция до медиите: Очарователен е опитът на един-двама общински съветници да изиграят ролята на спойката между разединените ПП-ДБ-СС и ГЕРБ. В крайна сметка, всички те са изправени пред една дилема - как и по какъв начин да пренесат сглобката от национално ниво на местно, за да може всички заедно да управляват и да продължат превръщането на София в още по-мръсно, прашно и неуютно място. В намеренията им няма нищо от светлите им предизборни обещания, а по-скоро страх от нови избори и страх, че отново трябва да се борят за заветната им власт над столицата. Подобни срещи като днешната са отчаян вик за власт, а не решение как да представляват по-добре избирателите си. Случващата се днес среща за пореден път потвърждава това, че подобни малки формации като КОД и ВМРО-БНД съществуват, само за да оправдават подобни безпринципни политически ходове и да служат като патерици на ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" няма да участва в безпринципни договорки, ще говорим само за политика, по важни за столицата въпроси, а не за това, как да се пренесе вредната сглобка и на местно ниво", се казва в позицията.

Следващото заседание е на 11 януари.