Ще посрещнем ли Нова година със сняг или топлото време ще продължи?

Температурите ще останат над обичайните, валежи не се очакват. Ще изпратим 2023-та с тихо и мъгливо време, което е предпоставка за трайни мъгли в ниските части на страната.

Ще има условия за натрупване на замърсители в ниския атмосферен слой. Тази сутрин шест от големите градове осъмнаха с концентрация на фини прахови частици над нормите.

Очаква се тази тенденция да се запази и в първите дни на новата година, като замърсяването ще е дори по-осезаемо.

На Нова година температурите ще са по-високи от обичайните за сезона. Това каза в ефира на „Здравей България” по NOVA климатологът Симеон Матев.

„Новата година ще посрещнем така, както ще изпратим старата - с температури над нормата”, добави той.

С какво време ще посрещнем 2024 г.

Според него климатичните промени оформят нови реалности - на Коледа и Нова година времето да е по-топло от това на Великден. По думите му топлото време сега се компенсира с по-студена пролет.

Температурни рекорди отчетоха в Русе, Силистра и Хасково

В по-голямата част от Европа очакваните температури в новогодишната нощ са от 0 до 7 градуса, а у нас - между -2 и 6 градуса. 

Матев добави, че до 6 януари не се очаква съществена промяна на времето. „Януари също ще бъде по-топъл от обичайното. Повече зимни преживявания могат да се очакват през второто десетдневие на месеца”, уточни климатологът.

Целия разговор гледайте във видеото.