Цената през следващия месец се очаква да бъде малко под 78 лева за мегаватчас

Очертава се намаление на цената на природния газ през януари. Очаква се той са поевтинее с 11%. Очаква се през януари да плащаме малко под 78 лева за мегаватчас природен газ. Намалението идва заради понижението на цените на световните борси. Окончателното решение ще се вземе в първия работен ден на новата година – 2 януари.

Заявлението на „Булгаргаз” от средата на месеца беше за 80,47 лева. Крайната цена обаче ще бъде малко по-ниска заради факта, че има понижение на борсите.

КЕВР подлага на обществено обсъждане цената на природния газ за януари

„Цената от доста време върви в отрицателна посока. Очакваме цената през месец януари да бъде с 11% по-ниска от действащата цена”, заяви Людмила Витанова от „Булгаргаз”.

Така през януари ще плащаме по-малко, отколкото сега. „Очевидно е трайна тенденция да се запазят сравнително ниски цени, което дава отражение веднага и за българските потребители. И аз съм убеден, че цената ще бъде под 78 лева”, заяви Иван Иванов – председател на КЕВР.

Заради меката зима до момента газовото хранилище в Чирен е пълно около 90%. „Цената на природния газ на международните борси наистина намалява. И тъй като изключим доставките от Азербайджан и тези от Чирен, останалите са пряко свързани с цената на природния газ за месец напред на нидерландската борса, очевидно намаляването на цените там води и до намаляване на цените у нас. При всички положения това е една добра новина за българските потребители на природен газ”, допълни Иван Иванов.

В момента плащаме 87,50 лева за мегаватчас.