Красотите на природното чудо ни показва Николай Василковски

Има едно райско кътче в Родопите, където природата е изрисувала магнетична поредица водопади. От такива, които едвам се забелязват до внушителни каскади, в които водата гърми със завладяващ страшен тътен. Грохотът е особено въздействащ през есента и пролетта, когато валежите са по-напоителни.

Каньонът на водопадите е лесно откриваем по GPS картите. На място ориентир е изграденият посетителски център, от където започва пътеката в сърцето на планината. Оттам нагоре тръгваме по добре маркиран маршрут по поречието на Еленска река. През периодите, когато водопадите са пълноводни, има вероятност пътеката в някои участъци да е кална. Затова планинските обувки са задължителни.

Заради постоянния туристопоток, шансът в резерват “Сосковчето” да срещнем мечка е малък, но все пак съществува. Затова предупреждават специални табели по пътеката. Поставени са и знаци там, където пътят е хлъзгав след дъжд.

Най-красивите архитектурни резервати на България (ГАЛЕРИЯ)

На това място човек не трябва да бърза. Пътеката става все по-стръмна и хлъзгава. Затова се движим бавно и внимателно към един от големите водопади. “Каскадите”- течението около този бушуващ великан, повлякъл в бездната гигантски дънери, е толкова силно, че човек остава безмълвен пред дивата мощ на природата.

Нагоре сред вековните букови и смърчови гори потъваме в още по-прикачен пейзаж. Покрай тясната пътека се издигат високи дървета, чиито корони се спускат плътно над канарите и препускащите по тях кристални планински води.

В един момент отново усещаме мощен порив на влажен вятър, носещ смразяваща прохлада, но и свежест, която само планината може да предложи. Пред нас се разкрива удивително зрелище. 68-метров водопад, носещ в себе си мистиката на древна легенда. Това  е водопадът “Орфей”. Неговото име съвсем не е случайно. Бесните води на реката се спускат по огромната скала под формата на лирата на Орфей.

Повече по темата гледайте във видеото.