Това стана с решение на Министерския съвет от октомври

От днес минималната работна заплата е 933 лева. За първи път тя се определя не по решение на правителството, а на базата на формула и е част от средната работна заплата в страната. Увеличението спрямо миналата година е почти 20% и на практика това е най-голямата стъпка, която се прави при минималната заплата.

Светът посрещна Новата 2024 година (ГАЛЕРИЯ)

Мариета Живкова работи като детегледачка в ясла в Монтана вече 7 години. Тя е на минимална работна заплата, която свършва веднага след като плати месечните си сметки.

„Трудно, но някак преживяваме. Главно за сметки и за друго каквото остане. То за друго не остава, защото всичко е много скъпо”, казва Мариета.

За да живее добре в Монтана, казва, че ѝ трябват поне 1200 лева, а увеличението от 780 до 933 лева - почти няма да го усети.

В София процентът работещи на минимална работна заплата е най-малък. Тук обаче изчисляват, че минималната заплата трябва да е поне 1500 лева.

Очаква се около половин милион души да са на минимална работна заплата през 2024 г., изчисляват от Института за пазарна икономика. Според тях е добре да се мисли за минимална заплата по региони. „Имаме по-скоро едно усещане, че едно основно ястие в София струва 15-ина лева, а в Монтана около 6-7 лева, но доколкото нямаме данни – можем само да спекулираме по този не научен начин”, заяви Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Хиляди посрещнаха Нова година на площада с концерти и празнична програма

Според Николов механичното увеличение на минималното възнаграждение води до два проблема – първо, не е изключено много от работниците и бизнесите да минат в сивия сектор и да не плащат данъци и осигуровки. От друга страна – в много региони минимумът ще доближава средната заплата.

„Виждаме постепенно едно много сериозно сближаване по области до минималната. Като на места като Видин, Монтана, като Кюстендил, Силистра – тя вече надхвърля 70% от средната заплата”, казва Николов.

Въпреки това увеличение България остава с най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз.