Вижте с колко

От днес цената на водата скача в цялата страна. В някои области увеличението е драстично, като в област Сливен. Там скокът е с 41%. В други райони водата ще поскъпне само с 1.4 на сто, както в област Кюстендил.

Областта с най-висока цена за кубик вода е Разград - шест лева и осем стотинки. Във Видин и Габрово скокът в цените е осезаем. Там гражданите ще трябва да плащат между 22 и 28% повече от миналата година. В Хасково цената за кубик вода ще скочи с един лев от днес. Общо седем са областите, в които гражданите ще плащат над пет лева за вода.

По думите на ВиК операторите цените са индексирани спрямо инфлацията и са необходими, за да се направят нужните инвестиции във водоснабдителната система, които да подобрят качеството на услугата. Промените бяха одобрени от регулатора още в началото на декември.

От днес: Mинималната заплата става 933 лв., вдига се и линията на бедност

Още в началото на декември миналата година от водоснабдителните дружества посочиха, че по-високите цени се дължат на скъпите консумативи за поддръжка на системата. Стойностите, одобрени от енергийният регулатор, се знаят отдавна. „В хората има усещане, че трябва да падне цената някак си. Тези дружества, които неминуемо изхарчваме повече пари за електроенергия, сме го отразили в цената”, посочи управителят на ВиК - Русе инж. Илиан Милев. Операторите посочиха още, че инфлацията, която те измерват в строителните материали, ползвани от тях, е много по-висока от средногодишната. Това води до по-голяма корекция в цените.

След обявяването на цените редица институции, включително омбудсмана, заявиха, че увеличението е непосилно за гражданите. Причината - то е близо, а на места дори надхвърля социалната поносимост в региона, измервана от НСИ. От институцията на омбудсмана посочват и че в данните на института има сериозни грешки.

Водоснабдителните дружества все пак уверяват, че при осезаем спад в инфлацията все пак промяна в цените надолу би могло да има. Без обещания кога.