Младежът е едва на 12 години

12-годишно момче от Козлодуй завоюва всички възможни шампионски титли в своята възрастова категория по кикбокс през 2023 г. То вече работи, за да спечели и в следващите през настоящата година.

Само на 12 години Мартин Цветков вече е балкански, европейски и дори световен шампион по кикбокс в своята възрастова категория. В началото въобще не изглеждало толкова сериозно. Пред камерата ни той сподели, че родителите му го запалили по спорта. „Той и преди се занимаваше със спорт – плуване. Имахме подобен на нашия треньор - такъв, който се занимаваше с плувни спортове, но отиде в чужбина. Тогава реших, че времето на детето е да влезе в зала”, споделя бащата на шампиона Калин Цветков.

Йосиф Панов, момчето от Буковлък, което стана световен шампион

Още в началото Мартин показал дисциплина, твърди треньорът му Георги Вачев. „Редовно посещаваше тренировките и в един момент прецених, че има потенциал да се пробва на състезание”, допълва той. В първите не било лесно да спечели, но после успехът започнал да идва среща след среща. Сега медалите са много. 2023 година се оказала върхова за постиженията на момчето. „Той успя да спечели държавно първенство по кикбокс, успя да спечели няколко вътрешни турнира, международен турнир, световна купа, европейска купа, балканска купа. В общи линии всичко, което е за неговата възраст в 2023 година, беше спечелено от него”, хвали го треньорът му.

Това обаче не било повод вкъщи да го глезят. Бащата на 12-годишното момче казва, че синът му е отличник и добре съчетавал спорта с образованието. Спортът за силни мъже и момчета обаче не го правел агресивен. „Всички треньори се опитваме да възпитаваме нашите деца, че уменията, които придобиват в залата, по никакъв начин не бива да бъдат използвани на улицата”, подчерта Георги Вачев. В тандем ги чака още много работа за шампиони в следващата възрастова категория. Треньорът на Мартин сподели, че следващата цел е на 15-годишна възраст младата надежда да покори световна и европейска титли.

Историята на Мартин гледайте във видеото.