Коментар на Александър Кашъмов и Кирил Борисов

Как се стигна до смъртта на мъж след гонка в Стара Загора? Упражнено ли е насилие от страна на униформените и ще излезе ли наяве истината за трагедията в Стара Загора? Отговори на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” потърсиха журналистът от "168 часа" Кирил Борисов и адвокатът Александър Кашъмов.

“Рано е да се каже как точно са станали нещата. Tепърва предстои процес на събиране на доказателствa. Но трябва да кажем, че Българя има недобра история с полицейско насилие. Включително такова, довело до смърт. Има множество осъждания в Страсбург за случаи от 90-те години на миналия век”, заяви адвокат Кашъмов. И допълни: „Това е болка на нашата система. Очевидно е, че трябва да имa аутопсия. Чета по медиите, че има назначена тройна експертиза за причината за смъртта. Безспорно това трябва да се установи. И трябва разследването да бъде извършено бързо и ефективно, защото тук обикновено се губят нещата в България”, подчерта той.

Дъщерите на починалия след гонка в Стара Загора: Искаме правдата да възтържествува

„Всеки случай с полицейско насилие е много различен. В настоящия очевидно има превишаване на правомощията на полицейските служители. Това говори или за неподготвеност на състава, или за лоша преценка на ситуацията на терен”, посочи Борисов.

По думите му няма как подобно престъпление, ако действително е извършено, да бъде покрито. „Обществото е много чувствително към тази тема през последните години. Пък и говорим за служители, които са на най-ниско в йерархията в МВР и няма как да се ползват с "чадър". Според мен близките на Пламен Пенев може да са спокойни, че истината ще излезе наяве и ще има дисциплинарна и дори наказателна отговорност”, категоричен е журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.