В някои от дните през декември нелегалните мигранти бяха по 11 000 души на 24 часа

САЩ ще отворят четири контролни пункта на границата си с Мексико в четвъртък, тъй като незаконната имиграция е намаляла. Информацията е на "Ройтерс", цитирана от американските гранични власти.

Отворени ще бъдат един пункт в щата Тексас, два пункта в Аризона и един в Калифорния, се казва в изявление на американската служба за митнически контрол и защита на границите. Оттам изтъкват, че сигурността на границата ще продължи да бъде техен приоритет.

Над 10 000 мигранти се насочиха към американската граница по време на Коледа (ВИДЕО)

В някои от дните през декември броят на задържаните незаконни имигранти достигаше близо 11 хиляди за 24 часа.

Междувременно в американския Конгрес продължават разговорите за възможна сделка, която да комбинира засилване на мерките за гранична сигурност с помощта за чужди страни. Тя включва и нова военна помощ за Украйна, казват американски представители.

"Трябва да направим нещо. Трябва да ми дадат нужните пари, за да защитя границата", заяви пред репортери американският президент Джо Байдън.

Миналата седмица мексикански и американски представители казаха, че ще задълбочат сътрудничеството помежду си в борбата с миграцията, след като американски представители пристигнаха в Мексико, за да се срещнат с президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, припомня "Ройтерс".

Историческа църква в Мексико подслонява стотици мигранти

Източник: БТА, Божидар Захариев