Спадът е при повече извършени проверки, уточни той

Намаляват случаите на шофьори, хванати зад волана след употреба на алкохол и наркотици. По-малко са и водачите, отказали да бъдат тествани. Статистиката представи главният инспектор в „Пътна полиция” Лъчезар Близнаков в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„За 2023 г. случаите, свързани с наркотични вещества, алкохол и отказите водачите да бъдат тествани, са 17 908, което е с 1200 случая по-малко, сравнено с 2022 г. Намалението е при повече извършени проверки и при по-висока наказателна дейност”, уточни той.

Десетки пияни и дрогирани са хванати зад волана през изминалото денонощие

Близнаков счита, че хората не се притесняват да шофират пияни или дрогирани. Повече се опасявали да не им вземат колата. „Конфискуваните автомобили са доказателство, че когато всички институции работят в една посока, има успех”, допълни главният инспектор.

Той коментира и катастрофата между автобус с туристи и камион на пътя Русе – Бяла. Според него ситуацията на пътя е била подценена. „Автобусът се е движел в лява крива, възможно е да е бил управляван с по-висока скорост. В този сезон на много места е възможно по-ниско сцепление заради мократа настилка”, каза още Близнаков.

Трябва ли да се увеличи броят на ограничителните колчета по пътя Русе-Бяла

Данните само за изминалия ден показват, че 33-ма души са хванати да шофират след употреба на алкохол. Дрегерът при 21 от тях е отчел до 1,2 промила. При 12 - над тази стойност. По време на интензивния трафик са проверени близо 11 000 превозни средства. Съставени са над 2200 фиша и близо 600 акта. Сред проверените над 12 500 водачи и пътници са установени шест, които са управлявали с дрога в кръвта. Осем са отказали да бъдат тествани.

Целия разговор гледайте във видеото.