"Стратегията на Украйна е да изолира Крим", обясни той

От 29 декември има рязка ескалация на въздушната война срещу Украйна. Това коментира първият военен представител на България в НАТО ген. о.р. Съби Събев. В „Твоят ден” по NOVA NEWS той уточни, че през последните пет дни около 500 ракети и дронове са нанесли масирани удари срещу различни градове, при които има загинали цивилни.

Военни експерти: Боевете в Украйна може да изглеждат като войни на бъдещето

Според ген. Събев ескалацията вероятно цели да пречупи волята на украинския народ за съпротива, а властта в Украйна да бъде принудена да моли за примирие. „Владимир Путин чувства, че моментът е благоприятен за Русия заради разколебаването на западната коалиция относно помощите за Украйна. Най-близката му цел очевидно е изтласкването на украинските сили от Луганска и Донецка област и деградиране на украинската армия”, заяви той.

Българският военен очаква към средата на 2024 г. украинската армия да укрепи позициите си и настоящата 2024 г. да бъде решаваща за войната в Украйна. „Стратегията на страната, освен отбрана на Източния фронт в Донбас, е да предприеме сериозни мерки за изолация на Крим”, каза ген. Събев. „Не може да се позволи на Путин да победи и да наложи нови принципи и ред в международните отношения. Това означава, че всеки, който има военно преимущество, може да отнеме територия, което ще обърне световния ред, а това не е в интерес на западните демокрации”, допълни той. 

Поредна мощна руска атака над Украйна взе четири жертви

Припомняме, че при последния удар срещу Киев и Харков четирима души бяха убити, а най-малко 92-ма ранени. Противовъздушната отбрана на Украйна обяви, че е свалила 10 ракети „Кинжал”, 59 крилати ракети и три ракети „Калибър”. На територията на цялата страна беше обявена тревога за опасност от въздушно нападение. Ракетната атака идва само часове, след като Киев беше атакуван с ирански дронове „Шахид”.