Според евродепутати приемането ни, макар и частично, е стъпка напред

До края на годината България може да влезе в Шенген и по суша. Прогнозата направи транспортният министър Георги Гвоздейков след първото заседание на Министерския съвет за тази година.

"След като миналата година приключи с темата Шенген, по всичко личи, че присъединяването на България ще бъде сред основните цели за кабинета и през 2024 годна. С приемането на въздушните ѝ и морски граници страната ни вече ще има по-силен глас при взимането на решения", коментира още той. „Вече България е на масата с останалите страни членки във вземането на решения. Ние вече сме с пълноправен глас, а не само наблюдатели, което е знак, че вървим към голямата цел. Целта е да изпълним всички 5 условия, заложени в Анекса към решението на Съвета на ЕС. Само при доброто тяхно изпълнение страната ни може да очаква пълен успех и отново да бъде обсъден въпросът за пълното влизане в Шенген”, посочи Гвоздейков.

20 000 молби за прием на мигранти са подадени през 2023 г.

Той добави: „Аз съм оптимист, че до края на годината, заедно с другата голяма цел – приемането ни в еврозоната, България ще бъде част от Шенгенското пространство и по суша”. Положителният знак, че страната ни върви по правилния път, е вдигнатото вето на Австрия и Нидерландия, смята министърът на транспорта.

Според българските евродепутатите направената стъпка е добра, но недостатъчна. „Стъпка напред – безспорно. Недостатъчна е стъпката обаче с оглед на очакванията, защото чакахме доста дълго вече за това. Безспорно оттук нататък трябва да продължат всички тези усилия, ако искаме България да е пълноправен член на Шенгенското пространство”, заяви Илхан Кючюк. „Виждам един-два положителни елемента и един-два негативни. Първият положителен е, че не ни отделиха от Румъния. Това щеше да бъде тежък удар върху имиджа на страната ни. Второто положително е, че все пак имаме напредък. Не това, което се очакваше, защото основните проблеми идват през сухопътната граница”, смята Петър Витанов.

МС: България не е давала съгласие да приеме 6000 сирийци и афганистанци, за да влезе в Шенген

А Радан Кънев заяви: „Ако сложим нещата на везните, положителните са толкова много, че не знам дали си струва да коментираме отрицателните. Да бъдем разделени от Румъния би било катастрофа, защото, теглена веднъж по Дунав, шенгенската граница щеше да остане. И този риск изглежда окончателно преодолян, той е най-големият. От тази гледна точка бих казал, че успехът е огромен”.