До момента потвърдените жертви на бедствието са 77

В Япония властите не губят надежда, че ще успеят да открият оцелели под руините след мощното земетресение, ударило страната на 1 януари. Броят на жертвите към момента е 77.

Шансовете за оцеляване под отломките са най-големи в първите 72 часа след бедствието, които изтичат тази вечер. След това става все по-трудно да бъдат открити живи хора.

В основен проблем се превръща липсата на вода, тъй като голяма част от водопроводите в най-пострадалите райони са повредени. 110 хиляди домакинства са без вода, а 33 хиляди души все още живеят в евакуационните центрове. 

За оцелелите в основен проблем се превръща липсата на питейна вода, тъй като голяма част от водопроводите в най-силно засегнатите райони са повредени. 

ПЪРВИ КАДРИ: Вижте момента на труса от 7,6 по Рихтер в Япония (ВИДЕО)

"Нямаме течаща вода, дори и за тоалетните. Не можем да измием ръцете си. В евакуационния център има и малки бебета и най-голямата ми тревога е, че може да се разболеят от COVID или грип. Страхувам се от разпространението на болести", заяви Киото Киношита.

"Има много хора, които са затрупани под срутените сгради и чакат да бъдат спасени. Ситуацията в засегнатите райони е много сложна, но правим всичко по силите си, за да помогнем на възможно най-много хора преди изтичане на критичните 72 часа", подчерта японският премиер Фумио Кишида.