Коментар по темата от икономистите Георги Вулджев и Михаил Кръстев

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход в България се увеличава на 3750 лева, а от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., се осъвременят с 11%. От същата дата минималната пенсия за стаж и възраст става 580 лева. Таванът на пенсиите се запазва - на 3400 лева.

Плащаме повече при недостиг на стаж за пенсия

Според възрастни хора от Монтана, трябва се предвиди увеличение на размера на пенсията, за да могат спокойно да посрещнат най-важните си нужди. Възрастните хора уточниха, че изпитват трудности и се справят с помощта на близки.

Пенсионната възраст нараства с 2 месеца за жените и 1 месец за мъжете

„Надяваме се, че правителството ще вземе решение да увеличи пенсиите. Сумата трябва да е поне 1200 лева, за да се чувстваме добре”, казват представители на пенсионерския клуб в Монтана.

Според икономиста Георги Вулджев през тази година няма сериозни промени по отношение на пенсионното осигуряване. „Предвидено е увеличение по швейцарското правило в средата на годината”, уточни той.

Михаил Кръстев добави, че увеличението ще е с 10%, а те се равняват на 2 млрд. лева. „С тази сума се увеличава бюджетът на НОИ и той става над 20 млрд. лева при приходи, които са от осигуровките на всички работещи хора – около 50% от тази сума. Тоест останалите 50% се довнасят от централния бюджет. С всяко увеличение по швейцарското правило тази дупка продължава да расте. Тези 20 млрд. лева надхвърлят планираните приходи от ДДС за 2024. Цялото ДДС, което ще съберем няма да може да покрие цялата сума за изплащането на пенсиите, необходима от НОИ. Появяват се много сериозни проблеми, те са дългосрочни и политиците си затварят очите за тях”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.