Какви са тенденциите

Ние сме тези, които приписваме човешки характеристики, атрибути и качества на роботите и на изкуствения интелект, без тях все още да ги има, коментират учени от БАН.

„Нашият адаптационен отговор към технологиите е да ги сведем към метафори, неща, отношения, които са ни познати, по наш образ и подобие. Не знам до кой момент и докога ние ще се адаптираме”, коментира Мариана Тодорова, футуролог в Институт по философия и социология към БАН.

Елвис се завръща на сцената с помощта на изкуствен интелект

Тя сподели още, че хората не могат да накарат компаниите да спрат да си правят своите разработки, но могат да се опитат да стопират процеса с регулации или със забавяне на темпото.

„Така хората ще могат да наваксват с прогнозирането на всички възможни ефекти и как ние да се справим с тях, какъв отговор да дадем.Роботите все още нямат съзнание и воля, това, което е така нареченият генерален, изкуствен интелект. Но самите технологии, общувайки с нас, когато им дадем задание, наистина те се обучават и фините настройки стават все по-съвършени”, обясни още Мариана Тодорова.

Учени казват, че социопатите, които са с девиантно поведение и не съжаляват когато са извършили престъпление, са съвършен изкуствен интелект.

„Защото те нямат емпатия, емоции. Могат да имитират, но те никога не се променят, дори когато излежават десетилетия присъди в затвора. В този смисъл това е много интересна гранична зона, чрез която ние можем да опознаем и някакви аспекти от себе си”, допълни Мариана Тодорова.