Какви са симптомите на хранителното разстройство

Когато нямаме никакъв контрол над храненето си попадаме в графата на хранителното разстройство. Когато имаме фикс идея, но все още имаме контрол, тогава става въпрос за хранителен проблем, обяснява психолози.

 „Нездравата връзка с храната означава нездрава връзка с нас самите.И храната става враг когато ние самите враждуваме с аспекти и части от нас, това са онези части, които не си приемаме, срам ни е от тях. Това са онези части от нас, които са копнели някой да им обърне внимание”, обяснява  Любомира Манчева, психотерапевт,проект "Живот на килограм". 

Храните, които могат да развалят настроението ви

Тогава започваме да водим безмилостна война със себе си.

„Ние не можем да победим себе си, това е като да се опитаме да избягаме от себе си и това е онова клише, което неслучайно е клише, защото то се случва между нас и нас. Изглежда, че върхът на айсберга е, че ние имаме нездравословна връзка с храната, губим мярката, не можем да дозираме”, обясни още Любомира Манчева.

Вместо това е хубаво да се запознаем с вътрешния си свят и да започнем да осъзнаваме, да разширяваме съзнанието си .

„За да можем да достигне до онези части от нас, които имат нужда да бъдат утешени, това са детските ни части. За да можем да достигнем до онези части от нас, които враждуват с вътрешните ни родители, за да можем да омекотим перфекционистката си част", допълни психотерапевтът.